Gravgåvor – Tor Ulven
Den bok du just visar intresse för är ett fragmentarium. En iscensatt arkeologisk utgrävning. En text om förfall och förmultning, författad i vackra musikaliska prosastycken. Ett litterärt blottläggande av det eviga försvinnandet och de spår det lämnar efter sig: tecken, sopor, rester, fragment, berättelser, röster, bilder och benknotor. En bok som innehåller maximen: ”Du stiger inte ned i samma kloak två gånger.”
Tor Ulven (1953-95) var en av efterkrigstidens viktigaste norska författare. Han debuterade 1977 med diktsamlingen Skyggen av urfuglen och kom under 1980-talet att för många bli själva måttstocken för norsk samtidspoesi. Ulvens verk genomsyras av en stillsam, mörk humor och en språklig knivskärpa som med tiden gjort honom till en ikon inom modern norsk litteratur. Gravgåvor från 1988 var hans prosadebut.
”[…] verkshöjd, intensiv varseblivning, njutning och faktiskt – ren och skär genialitet.
Hos Ulven förses den upplösta tiden med en särskilt svärta. Till och med ljuset är ett fossil, en död våg från solen, och spermierna i en utlösning är vämjeliga kryp som bildar likhög kring ägget i livmodern. Men att värva honom till de morbidas skara vore en otjänst. För Ulven tömmer inte ut tidens gång, han gör tiden outtömlig.”
”Norske Tor Ulven låter i sitt första prosaverk (från 1988) allt flyta samman i ett ständigt söndergående. Även de gånger man ställer sig undrande inför vad det är man läser, så tvekar man aldrig över att det är angeläget.”
”[…] här briljerar Ulven med en stolt text som tycks framskriven av kraften i dess motsats, en förtärande skam.”
”[…] jag måste ju trots allt hejda mig någonstans. Så därför nöjer jag mig nu med att notera att Flo, detta fantastiska lilla förlag, ännu en gång har berikat den svenska litteraturen med oumbärligt material.”